Lær å tolke hundens kroppsspråk

Lær å tolke hundens kroppsspråk 

Hvis du vil lære å forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket. En hund kommuniserer ved bruk av kroppsspråk og lyder. Måten hunden bruker kroppen på, forteller ofte hva hunden føler i en gitt situasjon. Her kan du lese mer om hvilke tegn du skal se etter, og hva tegnene kan bety. 

 

Hundens kroppsspråk 

Hunders kroppsspråk kan si noe om hvordan en hund har det i en bestemt situasjon. Du kan se etter tegn både i ansiktet, ørene, halen og generelt hundens holdning. 

En hund som er glad vil ha en avslappet kroppsholdning, myk muskulatur og avslappet ansikt. 

Hvis en hund er stresset, engstelig, utrolig eller sint, kan man ofte se det ved at hunden har en stram muskulatur, anspent ansiktsmimikk og en stiv holdning. 

Hvis hunder er redd, vil de ofte krype sammen med rund rygg, halen senket eller mellom bena.  Hvis hunder reiser bust, vil det ofte bety at hundens stressnivå øker. Det kan være at hunden er usikker, ivrig, opprømt etc. 

Hunder uttrykker også hva den føler ved måten den legger kroppsvekten. En selvsikker hund vil lene seg litt fremover, mens en usikker hund vil legge kroppsveksten bakover. 

Ulike signaler 

Hunder kommuniserer også ved å gi ulike signaler. Et enkelt signal vil sjeldent være nok til å fortelle hvordan hunden har det, men man må også se på omstendighetene rundt. 

Gjesping kan signalisere flere ting. Hunder gjesper når det er trøtte og når de kjeder seg, men det kan også indikere at hunden er stresset eller engstelig. Gjesping kan også være en måte hunden gjenoppretter energi- siden gjespingen fører til at hjertefrekvensen stiger, det kommer mer blod i hjernen og mer oksygen i lungene. 

Når hunden snur seg vekk, f.eks. i møte med andre hunder, kan det indikere at hunden ikke ønsker samhandling, vil unngå en konflikt eller er ukomfortabel med en situasjon. 

Noen ganger vil hunder gå imellom mennesker og andre hunder for å unngå at en konflikt oppstår.

Hunder slikker seg ofte på nesen, og det kan bety flere ting. Det kan være et tegn på stress eller engstelse, men ofte slikker hunden seg på nesten for å samle duftinformasjon om omgivelsene. 

Når hunder møter andre hunder, vil de ofte gå i bue, slik at de får tid til å vurdere hverandre, og avgjøre om de ønsker å hilse eller ikke. 

Hunder logrer i ulike situasjoner, og det kan bety flere ting. Hva logringen betyr avhenger av hastigheten, høyde på halen, retning og hundens kroppssråk ellers. Når hunden logrer raskt og med halen vendt bakover, vil det indikere at den er glad. Når hunden logrer med korte og rykkende bevegelser, kombinert med en anspent og stiv kroppsholdning, vil det indikere at den føler seg truet, eller er redd.

Hunder bruker også lyd til å kommunisere med. Her kan du lese mer ulike lyder hunder lager, og hva lydene kan bety.

Tegn på at hunden er glad og fornøyd 

Enhver hundeeier ønsker helst å se positive signaler som indikerer at hunden er glad og fornøyd. Her en noen tegn på at en hund er glad; 

- Helikopterlogring med halen.

- Åpen og avslappet munn.

- Avslappet holdning.

- Store pupiller.

- Den søker kontakt og nærhet med eier.

- Hunden oppfordrer til lek. 

Tegn på at hunden er redd eller stresset 

Noen ganger kan hunden gi tegn på at den er redd eller stresset. Det er viktig å hjelpe en hund ut av en situasjon hvis man merker at den ikke er komfortabel. Hvis hunden for eksempel virker redd og stresset når den er blant andre hunder, er det viktig å trene på situasjonen med hunden, slik at den kan føle seg tryggere på sikt. Her er noen tegn som indikerer at hunden din er redd eller stresset: 

- Hunden klarer ikke å roe seg ned. 

- Ørene er vendt bakover. 

- Pesing. 

- Piping/bjeffing. 

- Tissing/diaré.