Hundelyder - hva er det hunden din prøver å fortelle deg?

Hundelyder- hva er det hunden din prøver å fortelle deg? 

Hunder bruker lyder for å kommunisere og uttrykke seg. Hunder kan lage mange forskjellige lyder, og det er ikke alltid like lett å forstå hva den prøver å fortelle. Noen ganger bjeffer hunden fordi den skal varsle deg om noe, og andre ganger fordi den vil ha oppmerksomhet. Det varierer fra hund til hund hva den prøver å fortelle deg når den lager lyder. Her kan du lese litt mer om hva de ulike lydene kan bety, og hva som kan være grunnen til at hunden lager lyden. 

 

Bjeffing 

En hund kan bjeffe i mange situasjoner. Den kan bjeffe både når den er sint, redd eller bare når den vil ha oppmerksomhet. Når hunden din bjeffer formidler hva den føler. Det er derfor viktig at du prøver å tolke situasjonen, slik at du kan gi en riktig reaksjon på hundens bjeffing. 

Når hunden bjefer mot fremmede, er det ofte for å advare personen om å holde avstand eller for å varsle eier om at en fremmed person er i nærheten. Det kan være slitsomt hvis hunden din bjeffer hver gang det kommer noen gående. Et tips er å trene på kommandoord som f.eks. "stille", og så får hunden en godbit eller leke når den ikke bjeffer. Du kan også avlede hunden ved å gi den oppmerksomhet eller gi den en oppgave. 

Noen ganger kan hunden bjeffe fordi den vil ha oppmerksomhet, eller fordi den har et fysisk behov for mat eller drikke. Sørg for å ha en rutine når hunden skal spise/drikke, og når dere skal på tur. Da vet hunden når det skal skje, og den trenger ikke bjeffe for at det skal skje. 

Hunden kan også bjeffe når den er glad, og gi uttrykk for at den vil leke. Selv om den uttrykker glede, kan vedvarende bjeffing være forstyrrende. Sørg derfor for å lære hunden din at den ikke skal bjeffe hele tiden. 

Piping 

En hund som piper har ofte et behov for oppmerksomhet, f.eks. fordi den må tisse og vil ut. Andre ganger kan hunden pipe fordi den er engstelig eller utrygg i en situasjon. Hvis det er et vedvarende problem at hunden din er redd, kan det være en god idé og øve på situasjonen flere ganger slik at den kan bli trygg. 

Knurring 

Knurring kan være en måte hunden uttrykker seg på, når den føler seg truet eller synes at noen har gått over streken. Det kan også være en uskyldig reaksjon når hunden leker, men andre ganger kan knurringen være en mer aggressiv reaksjon som kan eskalere. Hvis hunden din ikke klarer å håndtere sin atferd, er det viktig at du har den bånd når den er blant andre mennesker.

Uling 

Hvis hunden uler kan det være et tegn på at andre skal holde seg unna, eller hvis hunden har blitt forlatt kan det være et tegn på at den er ensom. Noen ganger uler hunden også når den prøver å etterligne andre lyder den hører.