Valg av hundefôr

Valg av hundefôr 

Det finnes utallige typer og merker av hundefôr på markedet. Med et så stort utvalg kan det være vanskelig å vite hva du bør kjøpe til hunden din. Det viktigste er at du velger riktig type fôr for å hjelpe hunden din å opprettholde en sunn vekt, at det holder seg frisk og er glad. 

 

Ernæringsmessige behov 

Det er flere faktorer som spiller inn ved vurderingen av hvilket fôr du bør velge, og hvor mye mat hunden din trenger. Det varierer ut fra bl.a. rase, størrelse, pelstype, aktivitetsnivå og helsetilstand. 

Generelt bør hundemat inneholde næringsstoffer fra animalske kidler, som kylling eller fisk. Næringsstoffer fra animalske råstoffer er rik på protein og fett. Hunden trenger også mat som inneholder vitaminer, sporstoffer og mineraler. Les næringsinnholdet på fôrsekken for å sjekke om maten inneholder de riktige næringsstoffer. Den nøyaktige mengde næringsstoffer kan være unikt for hver hund. En dyrepleier kan gjøre en fôranalyse og andre undersøkelser av hunden for å bestemme hvilket kosthold som er det beste for din hund. 

Ernæringsmessige mangler 

På samme måte som med mennesker, har maten hunden spiser stor innvirkning på dens helse. Det er derfor viktig at hunden får i seg de riktige næringsstoffene for å holde seg sunn, frisk og glad. 

Ernæringsmessige mangler kan få store konsekvenser for hundens helse. Mangel på vitamin A kan blant annet føre til øyeproblemer, hudlidelser og lungekomplikasjoner. Mangel på kalsium kan føre til svakere skjelett og beinbrudd. Vitamin C er viktig for et velfungerende immunforsvar og for bevegelige og velfungerende ledd. Vitamin B er blant annet viktig for sunn pels, klør, appetitt og energi. Omega 3 er viktig for sunn pels, immunforsvarert, friske øyne og for bevegelige ledd. Dette er bare noen av grunnene til hvorfor det er viktig at hunden får i seg nok næringsstoffer. 

Alternativer for fôring 

Det florerer av typer hundemat, både i butikken og på internett. Man kan få tak i alt fra tørrfôr og annen type boksmat til råfôr og spesialfôr. En voksen hund skal ha mat to ganger om dagen, gjerne tidlig på morgenen og på ettermiddag/kveld. Valpen trenger naturligvis å fores flere ganger frem til den er ett år gammel.

Du kan gjerne gi hunden din en kombinasjon av tørrfôr og våtfôr. Hvis hunden ikke vil spise, kan det være en idé å bytte hundefôr. Hvis du skal bytte hundfôr, er det viktig at det gjøres gradvis. Husk at hunden må alltid ha tilgang på friskt vann når den spiser. 

Tørrfôr 

Tørrfôr inneholder maks 14 % vann, og består vanligvis av ingredienser som er tørket eller frysetørket. Fordelene med at mye av vannet er fjernet er at det er lettere å oppbevare, det har lang holdbarhet og tar lite plass. En annen fordel er at hunden opprettholder en god munnhygiene og sunne tenner ved at den får tygge. 

Man kan bløte opp tørrfôret ved å tilsette varmt (ikke kokende) vann. Gi fôret til hunden når det har kjølt seg ned og når maten har suget til seg vannet. Sørg for at tørrfôret du velger har et riktig innhold av proteiner, fett og energi til din hund. 

Våtfôr

Våtfôr blir ofte brukt som et tilleggsfôr til tørrfôr, og i noen tilfeller fullfôr. Våtfôr av høy kvalitet har ofte et høyt kjøttinnhold og egner seg derfor til hunder som har en kjøtteters fordøyelse. Våtfôr er en god måte å gi hunden ekstra væske. Våtfôr inneholder mye væske, og dekker en stor del av dyrets væskebehov. Den bløte konsistensen på maten gjør også maten lettere å fordøye. 

Råfôr til hunder 

Råfôr er hundemat basert på råvarer som ikke er varmebehandlet, hovedsakelig rått kjøtt, avskjær, vom, innmat og fisk. Råfôr et naturlig, sunt, har et godt næringsinnhold og lite tilsetningsstoffer. 

Spesialfôr 

Hvis hunden din er plaget av allergi, hudproblemer, overvekt, diabetes, dårlig tannhelse eller andre typer sykdommer, kan den få spesialfôr som er tilpasset hundens problemer. Hunder som er overvektige kan f.eks. få et hundefôr som er kalorifattig, og som kan bidra til vekttap. Hvis hunden din har problemer med dårlig mage, finnes det spesialfôr som er tilpasset hunder med sensitiv fordøyelse. Det er anbefalt å ta kontakt med en veterinær eller dyrlege før du gir hunden din et spesialfôr. 

Fôrer jeg hunden riktig? 

Det er ikke alltid like lett å vite om man fôrer hunden på en riktig måte. Den enkleste måten å finne ut av dette på er ved å vurdere hundens tilstand. Dersom hunden din har en ideell vekt til sin type rase, den er muskuløs og har en kraftig og glansfull pels, har den mest sannsynlig et godt kosthold. Du kan også se etter om øynene og øren er rene og fri for puss, og om avføringen er liten og fast. 

Tips ved fôring 

- Gi hundefôr to ganger daglig (voksen hund) 

- Ikke gi hunden din mat utenfom de faste måltidene 

- Velg et fôr med et innhold som er basert på hundens rase, størrelse, alder, livsstadier og aktivitetsnivå. 

- La hunden få slappe av før et måltid. Hvis den er for oppspilt når den spiser, kan den få magedreining. 

- Gi hunden din friskt vann til både måltidet og utenom. 

- Vask matskålen mellom hvert måltid. 

- Ved fôrskifte, er det viktig å gjøre det gradvis ved å blande inn mer og mer av nytt fôr i den gamle typen. 

Mat du ikke skal gi til hunden din 

Det kan være fristende å gi sin egen mat til hunden sin. Dette kan føre til alvorlige ulemper, spesielt hvis hunden får i seg noe som er giftig. Her er noen matvarer du ikke skal gi til hunden din: 

- Sjokolade 

- Alkohol

- Avokado

- Kunstig søtningsmiddel 

- Koffein

- Stekt og fet mat 

- Krydret mat 

- Løk

- Druer og rosiner 

- Nøtter 

- Meieriprodukter

Her kan du lese mer om hvorfor du ikke bør gi disse matvarene til hunden din.