Perser

Perser 

 

Les mer om katterasen Perser 

 

Bakgrunn

Perser-rasen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Persia på 1600-tallet, og er en av våre eldste og mest populære katteraser. De tidlige persiske kattene hadde et annerledes utseende en slik vi kjenner de i dag; ansiktet var lengre, ørene større og de var høyere og slankere. Katterasen kom til Storbritannia på 1800-tallet, og har siden den gang vært en populær katt. 

 

Personlighet

Perseren er en søt, rolig og avslappet katterase. Den foretrekker rolige omgivelser, men liker å være sammen med mennesker. Den liker folk som behandler den med respekt og som er rolige. Det er ikke et problem for den å være alene hjemme. Den liker å bli børstet og klappet, og liker å leke med ball eller fjær. 

 

Utseende, størrelse og vekt 

Perser har en kort og tung kropp, et rundt og massivt hode med små ører og kort nese. Den har også et flatt ansikt med store runde øyne. Kattens utseende har endret seg gjennom selektiv avl. Normalvekt for en fullvoksen Perser er rundt 4-6,5 kg for hannkatt og hunnkatt mellom 3-4,5 kg.

 

Farge 

Perser er godkjent i mange pelsfarger med og uten hvitt, sølvfarget, mønster og maske. Hvit, svart, blå, sjokolade, krem, rød, lilla, sølv og oransje er noen av de vanligste grunnfargene. Flere øyefarger er godkjent og vil avhenge av pelsfargen. 

 

Pelspleie 

Perser har en lang og silkemyk pels som trenger jevnlig pelsstell. Pelsen burde børstes daglig for å fjerne løshår og floker. Floker og knuter kan være ubehagelig for katten. Det er også anbefalt å bade dem med jevne mellomrom, gjerne ukentlig eller månedlig. Vær ekstra nøye med pelspleie omkring kattens bakdel og under halen. Det er lett at avføring og skitt fester seg der på grunn av den lange pelsen. 

 

Spesielt for rasen 

Det finner en type Perser som har en ekstra flat nese, og så finnes det en mer tradisjonell Perser som ikke har like flat nese. Persere med flat nese kan ha pusteproblemer og er spesielt utsatt for tett nese og rennende øyne. 

 

Helse 

Perser har noen lidelser som er spesielt arvelig. En av de er polycystisk nyresykdom. Nyrevevet ødelegges fordi det dannes cyster og vil etterhvert gi nyresvikt. En annen lidelse er progressiv retinaastrofi som kan gi problemer med synet, og som kan utvikle seg til blindhet. En Perser kan også få hypertrofisk kardiomyopati, som vil si fortykkelse på hjerteveggen, og problemer med hofteleddsdysplasi. Det er en utviklingsfeil i hofteleddet hvor hofteskålen og lårhodet ikke passer sammen. 

 

Ernæring 

En Perser er ikke den mest aktive katten, men den trenger likevel næringsrik mat for å holde seg i god form og for å holde pelsen myk og fin. Velg et fôr som er proteinrikt, inneholder minimalt av karbohydrater samt balansert mengde fett. 

 

5 fakta om Perseren

 

- Perser er en av verdens eldste katteraser 

- Katten lever mellom 12-17 år 

- Perserkatter er ganske rolige og trives best som innekatter 

- Perseren er spesielt utsatt for flere arvelige lidelser 

- Raser med flat nese er følsom for varme. Pass derfor på å holde hjemmet kjølig, og ikke la katten ligge direkte i solen på sommeren.