NKK - Norsk Kennel Klub

NKK - Norsk Kennel Klub 

Mange har nok hørt om NKK, men hva er det egentlig? NKK er en norsk organisasjon for hundeeiere. Helt siden NKK ble stiftet i 1898 har formålet vært å ivareta og avle hunderaser som er sunne, friske og velfungerende. Her kan du lære litt mer om hva organisasjonen står for, og hvordan de arbeider for å ivareta hundens og hundeeierens interesser. 

 

Historikk 

NKK ble stiftet i 1898, og ble etablert som følge av et behov for en hundestambok for hunder som ble brukt i jakt. En hundestambok var essensielt for å kunne arbeide videre med å foredle hunderasene og avle frem mer konstante hunderaser. Etterhvert ble NKK også en klubb for selskapshunderaser, og vokse raskt til å bli en utbredt hundeorganisasjon i Norge. 

I 2016 var 264 klubber og forbund medlem i NKK, som utgjør rundt 100 000 medlemskap. Norsk Kennel Klub er i dag ansett for å være hovedorganisasjonen for hunder og hundeeiere i Norge. NKK er oppdelt i 13 regioner over hele landet. 

Klubbene og forbundene som er medlem av NKK er forpliktet til å støtte organisasjonens virksomhet, samt å følge NKKs lover og bestemmelser. Lovene er vedtatt for å kunne oppfylle organisasjonens formål og visjon. 

Formål og visjon 

Norsk Kennel Klub har som visjon og formål, å ivareta hundens og hundeholdets beste, slik at hunden kan ha en naturlig, ønsket og lykkelig plass i vårt liv og samfunn. Dette skriver NKK i deres strategier for årene 2015-2019. 

NKK har som formål å ivareta hundens og hundeholdets interesser, fremme positive aktiviteter med hund og hundesport, samt å arbeide for å en god forvaltning av den enkelte hunderase. 

Noen av NKKs satsningsområdet er hundevelferd, at avl av hunder skal skje i tråd med rasestandardene, at hundens og hundeeierens interesser bli ivaretatt og at det blir brukt tidsriktige IT-løsninger som dekker de aktuelle behov. 

Arbeidsoppgaver 

NKKs arbeid er viktig for våre firbente venner, slik at de alltid får en god behandling og beskyttelse. Arbeidsoppgavene til NKK er mange. Noen av de viktigste oppgavene er å gi informasjon og politisk påvirkning. Andre oppgaver er registrering av hunder, arrangere og koordinere prøvevirksomhet, utdannelse av dommere, ringssekretærer og instruktører, datautvikling, standardet og internasjonalt samarbeid. 

Hvorfor bli medlem av NKK? 

Hvis du er medlem av en klubb som er tilknyttet NKK, vil du også være tilknyttet organisasjonen. Som hundeeier vil du derfor ha en sterk organisasjon i ryggen som engasjerer seg i saker som angår deg og hunden din. 

Om du kjøper valper av en oppdretter som er tilknyttet NKK, kan du forvente at hundene tilfredsstiller raseklubbens retningslinjer for avl, og at valpene er sunne, friske og velfungerende. 

De etiske grunnreglene for avlt og oppdrett er der for å sørge for at hundens helse ivaretas på en best mulig måte. Ved brudd på grunnreglene vil oppdretter bli ilagt et gebyr eller andre sanksjoner hvis det gjentar seg. Klubben sørger for at avl og oppdrett skjer på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.