Løpetid hos hund

Løpetid hos hund 

Alle tisper får løpetid, og løpetiden varer livet ut. Løpetiden kan være en utfordrende periode for både hund og eier, så det kan være greit å vite litt om hva løpetiden innebærer, og hva du bør tenke på i forbindelse med denne perioden. 

 

Generelt om løpetid 

Første gang en tispe får løpetid vil hun vanligvis være mellom 6 og 12 måneder gammel. Tidspunktet vil variere mellom de ulike rasene og individene. Etter den første gangen hunden får løpetid, kommer perioden med jevne mellomrom. Det varierer hvor ofte hunden får løpetid, noen har 5 måneder mellom hver gang, mens andre har 1,5 år. 

Løpetiden er en syklus som varer i omtrent 3 uker, og i denne perioden vil tispa være mottakelig for parring. I slutten av løpetiden vil tispen få eggløsning, og kan bli drektig. Tispen vil også få store humørsvingninger og atferdsendringer under løpetiden. Det er derfor viktig at hunden får litt ekstra oppmerksomhet og omsorg i denne perioden. 

De ulike stadiene 

Løpetiden deles inn i fire stadier, herunder proøstrus, østrus, metøstrus og anøstrus. 

Proøstrus er perioden nærmest opp til eggløsningen, og vil normalt utgjøre 3-15 dager i syklusen. 

Metøstrus er perioden hvor tispa går drektig, føder og dier valpene. Perioden utgjør normalt 110-140 dager i syklusen. 

Anøstrus er perioden hvor tispa ikke er i brunst, som vil si at hun ikke vil akseptere parring. Perioden utgjør normalt 30-180 dager i syklusen. 

Atferdsendringer og humørsvingninger 

De hormonelle endringene i kroppen kan påvirke allmenntilstanden og humøret til tispa i stor grad. Noen tisper kan bli "sære" og ganske følsomme i disse periodene. Tispen kan derfor være mindre lydig eller ikke virke å være helt seg selv. Bruk derfor ekstra tid på turer, aktivisering og lek i denne perioden for å avlede hunden. 

Siden tispa kan være mer ulydig, er det lurt å holde henne i bånd, særlig når hannhunder er i nærheten. Når tispen nærmer seg løpetid begynner hun å markere, og hanndyr viser gjerne interesse for denne markeringen. Det tar ikke mange sekunder før en hannhund kan gjøre en tispe drektig, så det er viktig å ha kontroll på hunden din. 

Hvis du har hunder av begge kjønn, og du ikke ønsker valper, skal tipsen holdes adskilt fra hannhunden under løpetiden. Et alternativ er å kastrere hannhunden eller sterilisere tispen. 

Tips og triks 

Løpetid kan være utfordrende, både for hund og eier. Her er noen tips og triks for å gjøre denne perioden lettere; 

- Hold hunden i bånd, og ikke la den løpe rundt alene. 

- Unngå unødvendig kontakt med andre hunder. 

- Vis hensyn til hunden. Bruk ekstra tid på turer, aktivisering og lek. 

- Bruk hundebleier for å unngå flekker.

- Unngå å ta med hunden på hundearrangementer. Løpetiden påvirker også hannhundene, og kan distrahere de i konkurranse. 

- Vær godt forberedt, i den grad at du på forhånd undersøker hva som skjer med hunden under løpetiden, og hva du som eier kan bidra med for å gjøre perioden enklere. 

- Hvis hunden din skal være hjemme alene, burde du gi hunden noe den kan holde på med. Det kan være en stressfaktor for en tispe å være alene, men hvis den har noen ekstra spennede leker, eller noen godbiter den kan lete etter, vil den kjapt få tankene over på noe annet.