Kjøp og salg av hund

Kjøp og salg av hund 

Har du lenge tenkt på å kjøpe en hund, men vet ikke helt hvordan en kjøpsprosess fungere? Eller er situasjonen slik at du må selge hunden din? Uansett om du skal kjøpe og selge, kan du gjøre det på en trygg måte gjennom oss. Her kan du lese mer om hvordan du kan kjøpe og selge hunder på vår kjæledyrsportal. 

 

Om Finndyr 

Finndyr.no er en av Norges største og smarteste marked for kjøp og salg av dyr. Her kan du finne hunder, katter, hester og mange flere dyr til salgs. Vi har samlet alle kjæledyr på ett sted, som gjør det enkelt å finne ditt neste kjæledyr. 

Slik fungerer det 

Hos Finndyr kan du finne annonser fra både kennel, oppdrettere og private, slik at det er enklere å finne en hund som passer nettopp deg. Du som ønsker å selge en hund kan opprette annonser gratis hos oss, slik at du kan finne den rette eier for ditt dyr. Dersom du vurderer å kjøpe en hund, kan du søke blant tusenvis av annonser. 

Hos Finndyr skal begge parter være validert ved kjøpet, så du kan være sikker på at handelen er trygg enten du er selger eller kjøper. Vi vil det beste for deg og ditt kjæledyr, og er derfor behjelpelig dersom du har spørsmål. Ta kontakt med vår kundeservice hvis det skulle være noe du lurer på.  

Validering 

Vi strekker oss langt for å unngå falske annonser. Vi har nulltoleranse for falske annonser, og begge parter i handelen blir validert. Vi går gjennom alle annonsene våre manuelt, hvor nye annonser må godtas av en av våre dyktige ansatte før de vises på vår nettside. Likevel anbefaler vi alle å bruke sin sunne fornuft i søket etter en nytt kjæledyr da selv vi kan bli lurt av svindlere.

Kjøpe hund hos oppdretter eller private? 

Mange synes det kan være dyrt å kjøpe en dyr hunderase fra en anerkjent oppdretter. Det kan derfor være et alternativ å kjøpe hund av private. Vær imidlertid oppmerksom på diverse fallgruver ved kjøp av dyr fra private. Det finnes kriminelle nettverk som driver med salg av hund. Det kan være hunder som blir smuglet ulovlig inn i landet, eller valpefabrikker som selger hunder for profitt. Dersom du kjøper hunder på denne måten, vet du aldri hvilke konsekvenser det vil få for fremtiden. Hunden kan ha sykdommer som ikke er blitt opplyst om, eller det kan vise seg at du heller har fått en blandingshund, og ikke en eksklusiv rasehund. 

Alle annonser som blir publisert på finndyr.no blir gjennomgått og validert av våre dyktige medarbeidere. Vi vil gjøre handelen trygg for alle. Det er likevel lurt å være observant når du leser gjennom annonser. 

Smugling av hunder

I og med at prisnivået på rasehunder er såpass høyt i Norge, er det mange oppdrettere i andre europeiske land som ser sitt snitt til å tjene litt ekstra penger. Hundene selges gjerne med falsk stamtavle og falske vaksinasjonsbevis. De smugles også i enkelte tilfeller inn i landet med falske dokumenter og pass. 

En hund som er lovlig importert til Norge skal ha et EU-godkjent kjæledyrpass med informasjon om ID-merking, vaksinasjon, resultat av rabiesblodprøve og behandling mot bendelorm. Hvis du mangler stamtavle og hundepass, kan det være vanskelig å få hunden registrert i Norge og få en fullverdig forsikring. Du mister rettigheter, blant annet at du ikke kan stille ut eller konkurrere om premier i lydighet og agility. Det vil være vanskelig, eller vanligvis umulig, å få sak i selger igjen. Hvis hunden din da blir syk, har du ikke mange rettigheter til få det på forsikringen.  

Sørg derfor for at alle papirer er på plass, og at du med et kritisk og nøye blikk undersøker hunder du vurderer å kjøpe. 

Valpefabrikker

Noe annet du bør være obs på når du bestemmer deg for hvem du skal kjøpe hund av, er såkalte valpefabrikker. Dette er «oppdrettere» som selger hunder kun for profitt, uten å vie mye omtanke til dyrevelferd. Disse hundene har ofte dårlig helse, og du vil neppe bidra til å støtte slike aktører økonomisk. Gjør derfor grundig research før du velger oppdretter. Her kan du lese mer og valpefabrikker, og hvorfor man skal unngå å kjøpe hunder fra disse. 

Besøk oppdretteren

Det kan være en god idé å besøke oppdrettere og private selgere fysisk før du avtaler et kjøp. Da kan du med egne øyne se om dyrene helse og behov blir ivaretatt. Der må du sjekke at hundene ser friske ut og ikke er avmagrede, og at de lever under hygieniske forhold. Det finnes skrekkeksempler på hundeoppdrettere som lar hundene vasse rundt i avføring, urin og søppel. Hvis hundene virker friske, sosiale og glade, så er sjansen større for at oppdretteren vet hva han eller hun driver med.

Be oppdretter om referanser. Da kan du kontakte andre kjøpere, og finne ut om de har vært fornøyd med oppdretter og om hundene har vært friske. Det er positivt om oppdretter også vil forsikre seg om at du er en seriøs kjøper. Useriøse oppdrettere av valpefabrikker er mest interessert i å tjene penger, og har ikke så stor interesse for om hunden får det godt eller ikke. 

Bruk kontrakt ved kjøp og salg av hund

Ved kjøp og salg av hunder gjelder forbrukerkjøpsloven når privatpersoner kjøper fra en næringsdrivende. Kjøpsloven gjelder ved kjøp mellom to private, eller kjøp mellom to profesjonelle parter. 

Salg av kjæledyr har fem års garanti. Det forutsetter at det foreligger en mangel, og at mangelen har oppstått før eller ved levering av hunden for å kunne utgjør en mangel. Mangelen må ikke være synlig, men kan oppstå senere. Hunden kan for eksempel ha en medfødt svakhet i hjertet som over tid vil føre til helseproblemer, men som ikke enda er synlig fordi hunden er så ung ved levering. I dette tilfelle vil ikke kjøper oppdage feilen på hunden før det har fått noe tid. 

Oppstår det sykdom eller mangler ved hunden som er nedarvet, men som det ikke er opplyst om, kan kjøperen kreve erstatning eller deler av kjøpesummen tilbake. Det er på en annen side ikke mulig for en oppdretter å forutse mangler som ikke var synlig på overtakelsesdagen.  For å beskytte seg mot fremtidige krav kan det være lurt å tegne en forsikring mot skjulte feil. Sykdommer som begynner å utvikle seg først etter levering er ikke en skjult feil, og selger eller forsikringen hefter ikke for slike mangler. 

Uansett om du er kjøper eller selger burde man alltid skrive en kontrakt ved kjøp av hund. I avtalen bør all informasjon om hundens rase, helse, eventuelle mangler og annet som er relevant å vite. Videre bør det følge av avtalen at det skal innbetales eventuelle forskudd, og hva som skal skje dersom salget ikke kommer i stand. Det bør følge av avtalen hva som skal skje dersom kjøper eller selger uberettiget misligholder avtalen. 

I utgangspunktet vil kjøper ha krav på tilbakebetalt innbetalingen dersom selger uberettiget går fra avtalen. Dersom kjøper uberettiget går fra kjøpet, kan selger kun holde tilbake innbetalingen dersom dette er avtalt, eller hvor oppdretter har krav på erstatning for avtalebruddet.  

Det avgjørende er hva som har blitt avtalt, og en kjøpsavtale kan være til stor hjelp i tolkningen av hva har vært intensjonen til kjøper og selger. 

Sikkerhet for kjøpet 

Det kan være lurt å stille krav om betaling for å sikre kjøpet. Depositum er et pengebeløp som kjøper, etter avtale med selger, stiller som sikkerhet. Da stiller kjøper sikkerhet for at avtalen blir oppfylt. 

Man kan også avtale å betale for en hund før hunden blir levert. Dette kalles for forskuddsbetaling. Det er derimot ikke lurt å gjøre dette før du har nøye vurdert selger og hundens tilstand. 

Det kan også betales håndpenger, som er et mindre forskudd på kjøpesummen. Dette blir betalt ved inngåelse av en kjøpekontrakt, og står som sikkerhet for selgeren for at kjøper oppfyller sine forpliktelser. 

Selger kan også kreve et reservasjonsgebyr. Hensikten med et slikt gebyr er å sikre salget, men ofte så får ikke kjøper tilbakebetalt beløpet. 

Uansett hvilken måte dere velger å sikre kjøpet, er det viktig at betalingsforpliktelsene følger av avtalen. En avtale er meget viktig i kjøp og salg av hund, og det er mange konflikter som vil være spart dersom dette er på plass. Kontrakten skal fylles ut i to eksemplarer, en til kjøper og en til selger. Fyll gjerne ut skjemaet sammen og diskutér punktene underveis.