Hva du bør tenke på før du kjøper katt

Hva du bør tenke på før du kjøper katt

 

Les mer om hva du bør tenke på før du kjøper en katt 

 

Det er mange som tror at katt er et enkelt kjæledyr, fordi de ikke krever like mye stell og tid som hunder. Dette er ikke nødvendigvis helt riktig, for en katt trenger også mat, helsestell, et godt levemiljø og aktivitet for å trives og holde seg frisk. En katt kan bli opptil 20 år gammel, så hvis du bestemmer deg for å kjøpe en katt har du et ansvar i lang tid fremover. Her er noen tips til hva du bør tenke på før du kjøper katt. 

 

Oppmerksomhet og omsorg

Ethvert kjæledyr trenger omsorg og oppmerksomhet, og dette gjelder også for katter. Katter trenger et stimulerende miljø og et trygt sted å sove og slappe av. Uansett om du er mye hjemme, eller om katten vil være alene store deler av dagen, må de få sin daglige omsorg. De må ha tilgang til rent vann og mat og dokassen må rengjøres regelmessig. Sammenlignet med hund er katter enklere å tilfredsstille når det gjelder selskap og sosialisering. Likevel er det viktig å vise omsorg ved å kose og kjæle med den. Det er også viktig at du setter av tid til å leke med katten slik at den blir stimulert. 

 

Rasekatt eller huskatt? 

Det finnes 48 katteraser i Norge, og det er ulikheter i både aktivitetsnivå, temperament, pelsstell og hvor sosiale de er. Det kan også være individuelle forskjeller innenfor samme katterase. Sett deg derfor inn i de ulike katterasene for å finne den pusen som passer deg best. 

Huskatten er den vanligste katten i Norge. En huskatt er en blandingskatt som ikke har stamtavle. Siden den ikke har stamtavle, kan du ikke alltid være sikker på hvordan den vil se ut eller hvilket temperament den vil ha. Det sies at huskatten generelt er en frisk og sprek katt, som er mindre utsatt for arvelige eller rasespesifikke lidelser. En huskatt kan både ha lang og kort pels, og gjennomsnittsstørrelsen er på 4-6 kg. Atferden varierer fra katt til katt.  

En rasekatt er en katt som er registrert i en stambok og det kan bevises med en stavtavle. Det betyr vanligvis at katten har en kjent avstamning i mange generasjoner bakover, som viser at oppdrettere har arbeidet for å avle frem en katt med et bestemt utseende som er spesifisert for rasestandarden. Eksempler på rasekatter er exotic, perser, ragdoll, norsk skogkatt og sibirsk katt. 

 

Alder 

Det er både fordeler og ulemper med å ha en kattunge eller en voksen katt. En kattunges behov kan sammenlignes med et lite barn. De trenger mer oppmerksomhet og tilsyn, og trenger oppdragelse for å bli en trygg og glad katt. En stor fordel med å ha en kattunge er at du har muligheten til å forme den og oppdra den etter eget ønske. Det følger mye ansvar ved å oppdra en kattunge, og det krever endel tid. Hvis du vil kjøpe en kattunge, innebærer det også noen kostnader. Den vil trenge mat, utstyr som matskåler, seng, leker, kattekasse, sand, børste og halsbånd. En kattunge kan også lett skade seg, og det er også endel besøk hos veterinæren det første katteåret. Kattungen skal vaksineres i to runder, og skal mest sannsynlig kastreres. 

Fordelen med en voksen katt er at den allerede er formet og oppdratt av tidligere eier. Den har allerede utviklet en personlighet og er ferdig utvokst. Du vet dermed hvilken atferd katten din har, og kan jobbe ut fra dette. Eldre katter vil også være mer praktiske hvis du har barn. De vil ha mer tålmodighet med små barn. Det er også kostnader ved å ha en voksen katt, hvis du ikke allerede har utstyr fra før. Det er kostnader til mat, leker, veterinærbesøk og eventuelt feriepass. 

 

Kjønn 

Det er ikke store atferdsmessige forskjeller mellom hann- og hunnkatter. Det er likevel noen forskjeller som kan ha betydning for en som vil kjøpe katt. Hannkatter er som regel litt større en hunnkatter. En ukastrert hannkatt kan utvikle vaner som å stikke av fra hjemmet, markere med urin og slåss med andre katter. En kastrert hankatt vil ofte være roligere, holde seg nærmere hjemmet og havner ikke like ofte i slagsmål. 

Ukasterte hunnkatter kan være høylytte og vanskelige å holde inne når de får løpetid. En kastrering har flere helsefordeler for hunnkatten, samtidig som at det gir eier fordeler. Ved en kastrering slipper hun løpetid som kan være stressende, og de slipper belastningen ved å bære frem mange kull. Ved kastrering slipper du å bekymre deg for at du plutselig sitter med flere katter en planlagt.