Hund

Hund 

Hos FinnDyr kan du finne all den informasjonen som er hundeeier trenger å vite. Du kan lese om hvilket hundefôr bør spise, hvilket utstyr en valp bør ha, artikler om ulike hunderaser og tips til aktivisering av hund. Les alle vår blogginnlegg som er ment for deg som snart skal bli en hundeeier, eller for deg som er så heldig å allerede eie en hund. 

Hunder i Norge 

I Norge er det ca. 560.000 hunder, hvorav ca. 400.000 av de er rasehunder. Hunder er en av de mest populære kjæledyrene i Norge, og hunden var det første husdyret til mennesket. Hunden er den arten som viser størst variasjon i størrelse, fasong, farge og atferd. Hunder er populærer og allsidige dyr, og kan bli brukt til turkamerat, til gjeting, jakt, utstilling og agility. Noen hunderaser er allsidige, og kan brukes innenfor flere bruksområdet, mens andre raser har mer spesifikke områder de passer til. 

Hunderaser

Det finnes i dag omtrent 900 hundetyper og raser, men offisielt er det registrert ca. 450 hunderaser, hvorav omtrent 250 av de finnes i Norge. I Norge er det border collie som er på toppen av de mest populære hunderasene. Andre raser som er populære er: 

- Staffordshire bull terrier 

- Golden retriever 

- Engelsk setter 

- Norsk elghund, grå 

- Labrador retriever 

- Schæferhund normalhår 

- Cocker spaniel 

- Shetland sheepdop 

- Jack russell terrier 

- Pomeranian 

Det finnes åtte norske hunderaser, hvorav én av de ikke anerkjennes som en egen rase. De åtte hunderasene er dunker, greyser (anerkjennes ikke), haldenstøver, hygenhund, norsk buhund, norsk elghund grå, norsk elghund sort og norsk lundehund. 

Hundens historie 

Historiske kilder viser at mennesker har hatt hund i mange år tilbake. Assyriske reliefer viser jaktscener med hunder, 5000 år gamle egyptiske avbildninger av tamhunder og babylonske skulpturer som viser store stridshunder. Hunder er også omtalt i bibelen. Det er også kilder fra vikingtiden som viser at hunder var en del av menneskets dagligliv. Det er funnet helleristninger med hunder som jaktmedarbeidere, hundeknokler i Gokstadskipet, og hunder omtales i ulike sagaer. 

I begynnelsen ble hunden brukt til mat og som pelsdyr, og var en hjelp for mennesket til å varsle om farer. Etterhvert opphørte denne bruken seg, og hunden ble mer og mer holdt som gjeterhund, jakthund, krigshunds, fuglehund eller i senere tid mer som et selskapsdyr. Det er ikke tvil om hunden har lenge hatt betydning for mennesket, og at populariteten for dette kjæledyret heller ikke har avtatt i det 21.århundre. 

Hvilken hunderase passer meg? 

Ut fra antallet hunderaser hunderaser som eksisterer kan det være vanskelig å velge en hunderase som passer. Det som ofte skjer er at personer velger feil rase, som resulterer i at hunden føler jeg mistilpasset i miljøet den lever i. Mange velger hund ut fra utseende eller popularitet, men det kan resulterer i at du velger en hund som ikke passer deg og din livsstil. 

I valget mellom hunderaser er det viktig å velge en rase som passer den situasjonen man befinner seg i livet. Du må velge hund ut fra hvilke erfaringer man har, hvilke ønsker du har for deg og din hund og hvilket aktivitetsnivå hunden har. Her er noen momenter man skal tenke over når man skal velge hunderase: 

- Hvor god erfaring har man med hunder? Noen hunderaser er mer krevende enn andre. 

- Hvilken hunderase skal du velge? Sett deg inn i de ulike hunderasene, og finn ut hvem av de som passer din livsstil. 

- Vil du ha en valp eller en voksen hund? Hvis du kjøper en valp har du mulighet til å forme hundens atferd slik du vil at den skal oppføre seg. En voksen hund vil være preget av miljøet den tidligere har hatt tilhørighet til. Det vil være et godt alternativ å velge en voksen hund hvis man ikke har mulighet eller tid til å oppdra en liten valp. 

- Hanndyr eller tispe? Det kan være store utseendemessige forskjeller på en tispe og et hanndyr, men det er mest en smakssans hva man velger. Tisper har løpetid 2 ganger i året, og noen av de kan være ganske følsomme i denne perioden. 

- Hva vil du bruke hunden til? Vil du ha en rolig hund som du kan hygge deg med, jakthund, turkamerat eller en utstillingshund? Du må velge en hund som kan få oppfylt sine behov, og som kan trives hos deg. 

- Pelspleie. Alle hunder har en pels som skal pleies. Hvor mye pleie som trengs, avhenger av hvilken type hunder du har. Korthårede raser må kanskje børstes noen ganger i uken, mens hunder med lengre eller krøllete pels må kanskje børstes daglig. Noen raser trenger å klippes, stelles og vaskes oftere enn andre. Hvis du skal ha en utstillinghund trenger den nok oftere og nøyere pelspleie enn hunder som passer til andre bruksområder. 

Den første tiden med hund 

Det er en stor omveltning for en hund å komme til et nytt hjem, spesielt hvis den er en valp. Her kan du finne noen gode råd som kan sikre at hunden får en god start i sitt nye hjem. 

Sørg for å ha god tid den første tiden med ny hund. Hunden trenger ro og tid til å venne seg til sitt nye hjem. Hunder har et behov for trygghet og tett kontakt med sin nye familie. 

Sørg for å ha det utstyret du trenger. Den trenger en egen hundesang som gir trygghet og ro, og som kan være en plass hvor den trekke seg tilbake. 

Hunden din trenger et hundefôr som er tilpasser hunden din. Hvis det er valp, er det lurt å gi det samme fôret den fikk hos oppdretteren. Hvis du skal skifte til et annet fôr skal dette gjøres gradvis. 

En hund vil også trenger halsbånd, sele, hundebur, leker, børste og annet utstyr til stell av pels, tenner og klør. 

Når hunden er kommet i hus, bør den luftes, fôres og aktiviseres i faste rammer. Dette er for å lære hunden å tilpasse seg tilværelsen. Hvis det er barn i huset, må barna lære seg å respektere hunden. De bør også lære seg å ta ansvar for dyret.