Giftige matvarer du ikke skal gi hunden din

Giftige matvarer du ikke skal gi til hunden din 

 

Som hundeeier kan det noen ganger være vanskelig å motstå et sørgmodig blikk fra hunden, som gjerne vil smake på alt som ligger på middagsbordet. Maten vi mennesker spiser kan inneholde stoffer som er farlig og giftig for hunden å spise, så man skal tenke seg om to ganger før man velger å gi etter.

Det er ikke alltid like lett å ha oversikt over hva som er farlig og hvilke konsekvenser det kan få. Vi har laget en liste med noen av de matvarene du ikke skal gi til hunden din. Det kan også være andre matvarer og produkter som du ikke skal gi din hund, så hør alltid med veterinæren før du gir noe annet enn vanlig hundefôr. 

 

Kunstig søtningsmiddel 

Xylitol er et sukkeralkohol som blir brukt som søtningsmiddel. Det blir brukt i blant annet tyggegummi, sukkerfritt peanøttsmør, tannkrem, munnskyll og medisin. Ved inntak av dette stoffet blir det utløst en stor mengde insulin i hundens kropp, som kan føre til en forgiftning. 

Det er viktig å oppbevare produkter som inneholder dette et sted hvor hunden ikke kan få tak i det. 

 

Alkohol 

Det sier kanskje seg selv at hunden ikke skal ha alkohol, men man vet aldri hva hunden klarer å få tak i. Hundens nyrer kan ikke håndtere alkohol, og det kan gi helseproblemer. Ved for mye inntak kan det føre til en alkoholforgiftning som gir symptomer som problemer med koordinasjon, oppkast og ufrivillig urinering.

 

Avokado 

Steinen, skallet og bladene på en avokado inneholder et stoff som kalles persin, som er en naturlig soppdreper. Mengden persin i en avokado kan skade hunden din, og kan gi oppkast og diaré. 

 

Koffein

Koffein har en stimulerende effekt, og hunden er følsom overfor disse effektene. For mye inntak av koffein kan gi ubehagelige virkninger, og i verste fall alvorlig forgiftning. Hunden skal derfor ikke få i seg drikkevarer som kaffe, te, cola og energidrikk. 

 

Sjokolade

Mange vet at sjokolade er svært giftig for hunder. Sjokolade inneholder et stoff som heter teobromim, som er et stimulerende middel som forstyrrer hundens metabolske prosesser. Det kan dermed påvirke kroppens energitilførsel og stoffer som er nødvendig for at kroppen skal fungere. Hunden kan få urolig mage, hjerteproblemer, slag eller den kan i verste fall dø.  

 

Stekt og fet mat 

Det er ikke godt for hundens mage å spise mat med mye fett. Ved for mye inntak kan hunden få bukspyttkjertelbetennelse, og jevnlig inntak kan føre til fedme og andre helseproblemer. Det beste er at hunden unngår å spise slike matvarer. 


Se alle hunder til salgs her.


Løk

Løk i ulike former, slik som gul løk, gressløk, sjalottløk, hvitløk og vårløk er giftig for hunder. Det inneholder et stoff som heter tiosulfat, og kan skade de røde blodcellene, noe som kan føre til anemi (blodmangel). Ved inntak av løk kan hunden få symptomer som slapphet, rød urin, dårlig matlyst og besvimelse. Det skal liten mengde til av løk for å nå et giftig nivå, så vær spesielt obs på denne grønnsaken!

 

Druer og rosiner 

Det er heller ikke heldig om hunden får i seg druer eller rosiner. Det kan føre til akutt nyresvikt, og hunden kan få oppkast, diaré, nedsatt matlyst og bli slapp. Ikke alle hunder blir forgiftet, men det er bedre å være på den sikre siden ved å unngå at hunden spiser dette. 

 

Nøtter 

Nøtter har et høyt innhold av fett, noe som ikke er godt for hundens mage. Nøttene kan også medføre kvelningsfare. Særlig macadamianøtter er veldig giftig for hunder. Ved inntak av nøtter kan hunden få problemer med å gå, sløvhet, skjelvinger og oppkast. 

 

Melk, fløte og ost (meieriprodukter)

Ettersom hunden vokser, vil hundens evne til å fordøye melkeprodukter reduseres. Hunder kan derfor få symptomer på laktoseintoleranse dersom de får i seg slike meieriprodukter. Hunden kan reagere med oppkast, diaré og urolig mage.

 

Hva gjør jeg dersom hunden min har spist noe farlig? 

Det er mye å holde styr på som hundeeier, og det kan noen ganger gå litt fort i svingene. Dersom hunden din har fått i seg noe som er farlig må du kontakte veterinæren for nærmere håndtering av saken. Dersom du velger å gi hunden din mat utenom vanlig hundefôr, kan det være lurt å sjekke ut om dette er noe som hunden kan tåle. 

 

// FinnDyr