Farer for katten i julen

Farer for katten i julen 

 

Julen er en hyggelig tid hvor man fyller huset med julepynt, juletre, levende lys, blomster og mat. Dette kan også innebære farer for den lille katten i huset. Her er noen farer du bør vite om!

 

Julepynt 

Hvis katten din er glad i å leke kan det være lurt å passe ekstra godt på pynt som julekuler og hyssing som ligger lett tilgjengelig for katten. Julekuler kan bli ødelagt mens katter leker, og kan skade katten hvis den tråkker eller spiser på den. Gavebånd eller hyssing kan katten lett sette seg fast i, eller det kan være skadelig dersom pusen spiser på det. Sørg for at slik julepynt ikke er tilgjengelig for katten din, og gi den heller katteleker den kan leke med. 

Levende lys eller fyr fra åpen peis kan også være en fare for den lille firbente pusen. Kattens pels kan begynne å brenne, og katten har ingen forutsetninger for å forstå at dette kan være brannfarlig. Sørg for at du holder øye med alle lys du tenner hvis katten din er i rommet. 

 

Julemat 

Julemat inneholder mye fett, salt og krydder. Matvarer som pinnekjøtt, ribbe og medisterkaker kan forårsake oppkast og diaré, og ben fra kjøtt kan sette seg fast i halsen. Gjærbakst, rosiner og druer kan også være farlig. Gjæren i deigen kan svelle og skape gass i magen. Rosiner og druer kan gi akutt nyresvikt. Sjokolade er heller ikke noe katten burde få i seg. Sjokolade inneholder stoffet teobromin, og ved inntak av dette kan katten få økt hjerterytme, skjelving, anfall og kan i verste fall være dødelig. Det er mye julegodt i julen, og søtningsstoffer kan inneholde stoffet xylitol som kan være direkte farlig for katter. 

Unngå derfor å gi katten din slik mat i julen, og kjøp inn mat og godsaker som er ment for katter.

 

Juletre og juleblomster 

Flere juleblomster og planter kan være giftige for katten. Dette gjelder spesielt amaryllis, juleroser, julestjerner, tulipaner, svibel, julekaktus og liljer. Katten kan også finne på å drikke vann fra juletrefoten, så unngå derfor å putte noe i vannet som katten ikke tåler. Plasser alle planter utenfor kattens rekkevidde, selv om dette kan være umulig i noen tilfeller. 

Hvis katten din blir syk og det viser seg at den har fått i seg noe den ikke tåler er det viktig at du kontakte en veterinær. 

 

Ta forholdsregler 

Selv om julen kan innebære farer for en katt, betyr det ikke at julen er ødelagt at den grunn. Dersom du som katteeier tar noen forholdsregler så skal det nok bli en vellykket julefeiring for både dyr og mennesker. Pass ekstra godt på levende lys, julepynt, julemat og planter. Sørg for at du aktiverer katten på andre måter, og at du gir den oppmerksomhet.