De friskeste katterasene

De friskeste katterasene 

 

Se hvilke katteraser som er minst syke 

 

Det finnes 48 ulike katteraser, og det er stor variasjon i hvor friske og sunne de ulike rasene er. Noen katter er mer utsatt for sykdom på grunn av genetiske årsaker, mens andre raser er nesten helt friske gjennom hele livet. Ut fra forsikringsselskapers skadestatistikk er det noen katteraser som jevnt over er friske. Eksempler på disse er huskatten, sibirkatt, norsk skogkatt, burmeser og ragdoll.  Det er ingen garanti for at disse kattene aldri blir syke, men statistisk sett er risikoen for arvelig sykdom mindre hos disse katterasene. 

 

Huskatten 

En huskatt er en blandingskatt, og har større variasjon i genene. Dette gjør at den er mindre utsatt for arvelige eller rasespesifikke lidelser. Katten stammer fra katter som har klart seg ute i flere hundre år, og har på grunn av dette utviklet helsemessige fordeler. 

 

Sibirkatt 

Sibirkatt stammer også fra katter som historisk sett har klart seg utendørs på egenhånd. Den har utviklet en god helse for å overleve i hardført vær og miljø. Dette har ført til at rasen har utviklet helsemessige fordeler. 

Sibirkatten er en mellomstor- til stor katt. Den har en muskuløs kropp og pelsen er tett og halvlang i tre lag. Pelsen krever ikke mye stell, men må børstes en gang i uken for å holde pelsen fin og forebygge floker. Rasen kan ha alle farger og mønstre, og øynene er enten grønne, oransje eller kobberfarget. Noen sibirkatter har blå øyne, men det er uvanlig. Katten er aktiv, søt og sosial. Den liker å være sammen med mennesker, og går fint sammen med både barn og voksne. 

 

Norsk skogkatt 

Norsk skogkatt har også utviklet seg i et hardført vær, helt siden den antageligvis kom til Norden med vikingene. Norsk skogkatt er en større og kraftigere katterase. Den har en halvlang pels som er litt kortere om sommeren. Pelsen krever noe ekstra pelsstell.  Rasen er ikke allergivennlig. En norsk skogkatt kan komme i hvilken som helst farge, foruten sjokolade, lilla eller siameser-mønster. Øynene kan ha alle farger. Den er en aktiv, sosial og nysgjerrig katt, som liker å være ute i naturen. Den er ikke kjent for å passe sammen med barn, men med tilvenning kan det gå fint. 

 

Burmeser

Burmeser stammer og fra katter som har klart seg ute gjennom flere hundre år. Katten er mellomstor, har en muskuløs kropp med kort pelse. Den krever mye oppmerksomhet, er lite selvstendig og liker ikke å være alene. Den er aktiv og trenger en eier som kan aktivere og leke. 

 

Ragdoll

Ragdoll er en stor katt, med lang pels. Den er beslektet med både norsk skogkatt og burmeser, og har derfor gener fra katter som tåler mye. Pelsen bør børstes en gang i uken for å forebygge floker. Ragdoll kommer i tre fargemønstre, herunder mitted, bicolor og colorpoint. Den har en lys kropp med mørkere ansikt, ører og hale. Ansiktet kan ha en mørkere farge overalt eller hvitfarget mønster rundt nese og munn. Katten har lyseblå øyne. Ragdoll har en mild og kjælen personlighet. Den kjent for slappe av helt i kroppen, derav navnet «ragdoll» som betyr filledukke. En ragdoll er sosial og liker oppmerksomhet, og passer derfor fint sammen med barn. 

 

Sunne katteraser kan også bli syke 

Selv om det statistisk rett er mindre risiko for arvelig sykdom hos disse katterasene, kan disse også bli syke. Dersom du skal kjøpe en rasekatt bør du sjekke sykdomshistorien til foreldrene. Hvis du velger en oppdretter som avler på sunne gener er det mindre sjanse for sykdom. 

 

Tegn på sykdom 

En sunn katt har god appetitt, er i aktivitet og steller seg ofte. En sunn katt er ren i pelsen, huden, øyene og ørene. Videre er snuten myk og litt fuktig. Tannkjøttet er blekrosa, og tennene er hele og uten brunt belegg. Normal kroppstemperatur hos katt er 38-39 grader. Dersom katten avviker fra dette, kan det være tegn på sykdom eller skade. Ta kontakt med din veterinær så snart du mistenker at katten din er syk. 

 

Noen symptomer på sykdom eller skade kan være:

 

- Redusert appetitt 

- Unormal tørste 

- Plutselig vekttap 

- Oppkast og brekninger 

- Diaré eller forstoppelse 

- Aggressivitet